Antioxidanty. V poslednej dobe veľmi obľúbené slovo, ktoré nájdete na obaloch potravín, v článkoch o diétach, ale napríklad aj na kozmetických výrobkoch. Čo to ale je? A fungujú naozaj ako ten sľubovaný elixír mladosti?
Tak poďme si to vysvetliť! Elixír mladosti ešte stále nikto nevynašiel, ale keby existoval, pravdepodobne by jeho súčasťou boli práve antioxidanty. To, že pomáhajú spomaliť starnutie, je pravda. Spomaľujú totiž starnutie buniek! A dobrá správa je, že sa skrývajú vo veľa dobrých potravinách, takže sa do ich príjmu nemusí človek vôbec nútiť 😉
Čo sú antioxidanty?
Antioxidanty sú prirodzená protiváha voľných radikálov, ktoré sa bežne vyskytujú v ľudskom tele a aj v prostredí okolo nás. Antioxidanty majú za úlohu tieto voľné radikály neutralizovať. Čo si ale pod tým predstaviť? Prečo by sme mali chcieť, aby voľných radikálov nebolo v našom tele viac než antioxidantov?
Voľné radikály vznikajú predovšetkým pri procesoch, kedy sa naše telo bráni rôznym vírusom a baktériám, ale do tela ich dostávate napríklad aj zo špinavého ovzdušia, z alkoholu alebo fajčenia. Prebytok voľných radikálov v tele vedie k oxidačnému stresu, ktorý má za následok rýchlejšie starnutie organizmu a aj rad zdravotných problémov, ako kardiovaskulárne ochorenia alebo dokonca niektoré druhy rakoviny. V tele teda voľné radikály potrebujeme ako obranu, ale zároveň by ich nemalo byť príliš. A preto tu nastupujú práve antioxidanty, ktoré ich vedia neutralizovať.
Aké typy antioxidantov existujú?
Antioxidantov existujú stovky, možno tisíce a sú to rôzne druhy látok – vitamíny, stopové prvky i niektoré enzýmy … Ten najznámejší je asi vitamín C, antioxidačný efekt majú ale napríklad aj vitamíny A (beta-karotén) alebo E. Možno ste už počuli o flavonoidoch , ktoré sú v kakau (a teda aj v kvalitnej čokoláde), paradajky zase obsahujú napríklad antioxidanty lykopény. Skrátka je toho toľko, že oveľa jednoduchšie je si povedať, kde ich hľadať konkrétne.
Aké sú najlepšie zdroje antioxidantov?
Ľudské telo si dokáže antioxidanty vyrobiť samo, ale postupom času, ako človek starne, je vhodné mu trochu pomôcť a podporiť ich prísun. Nájdeme ich predovšetkým (ale nielen) v potravinách rastlinného pôvodu. Vynikajúcim zdrojom antioxidantov je zelenina a ovocie, predovšetkým to bobuľovité, ktoré je považované za tzv. Antioxidačnú “bombu”.
Patria sem bobule Açai – jedny z najsilnejších antioxidantov na svete, ďalej potom čučoriedky, černice, maliny, jahody, čerešne a mnoho ďalších. Zo zeleniny sú to napríklad papriky, zemiaky, brokolica alebo paradajky. Ovocím a zeleninou jednoducho chybu neurobíte, antioxidanty totiž nájdete takmer všade. Dokonca aj niektoré korenia ako klinček alebo kurkuma sú na antioxidanty bohaté. A dobrá správa je, že kvalitná čokoláda alebo zelený čaj vás nimi zazásobí tiež.